top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRenate Hartman

Een vloer in een nieuwbouwwoning? Eerst het bouwvocht eruit!

Als je nieuwbouwwoning is opgeleverd dan wil je natuurlijk niets liever dan er zo snel mogelijk gaan wonen. Voordat je aan de slag gaat met het afwerken van vloeren, wanden en plafonds moet eerst het bouwvocht eruit.


Waar komt dat vocht vandaan? Een nieuwbouwwoning wordt in fases gebouwd, waardoor de verschillende verdiepingen en muren tijdens de bouw in aanraking komen met regen en vocht. Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo’n 3.000 tot 4.000 liter vocht.Woning opwarmen en ventileren

Voordat je aan de slag gaat met het leggen van de nieuwe vloer, moet dat vocht eruit. Als je een vloer legt in een ruimte die te vochtig is, kan de vloer gaan uitzetten en bol gaan staan. Je kunt je nieuwbouwwoning het beste laten drogen door het huis voorzichtig op te warmen. In de eerste week warm je alle vertrekken op tot 17 graden. In de weken daarna doe je daar elke week een graadje bij, totdat de temperatuur is gestegen tot 20 graden. Een temperatuur hoger dan 20 graden heeft geen zin. U loopt dan het risico op krimpscheuren en op schade aan de constructie.


Behalve geleidelijk warm stoken is het verstandig je huis regelmatig goed te ventileren. Zet deuren, ramen en roosters tijdens het ventileren tegelijkertijd open, zodat de lucht goed kan circuleren. Bij een goede luchtcirculatie drogen je muren, vloeren en plafonds immers het snelst. En heb je al meubels of andere spullen in huis staan, zet die dan minstens vijf centimeter van de muren. Zo kunnen de muren op die plekken ook goed drogen.

De meeste nieuwbouwwoningen zijn voorzien van een mechanisch afzuigsysteem. Zet dit systeem op een verhoogde stand in de periode dat je nog niet in het huis woont.


Veel mensen gebruiken een bouwdroger om het bouwvocht snel uit het huis te krijgen. Dat is niet altijd verstandig. Een bouwdroger kan te snel te veel vocht aan de muren onttrekken, waardoor er scheuren kunnen ontstaan.

Bron: www.bewustnieuwbouw.nl


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page